Airot veneen ja soutajan mittojen mukaan
[ETUSIVULLE] [KUVAGALLERIA] [LINKKEJÄ] [YHTEYDENOTTO] [PUUPAJA]


Hyvät airot nivovat yhteen veneen ja soutajan parhaat ominaisuudet. Kaikille sopivia ”yhdenkoon” airoja ei ole. Yleisin muuttuja on airojen pituus, mutta Airopajan airoissa voi muihinkin mittoihin vaikuttaa. Lapaosan pinta-ala, kädensijan paksuus, airon paino ja tasapainotus ovat asioita joiden avulla saadaan kullekin soutajalle ja veneelle paras mahdollinen yhdistelmä.Veneet ovat erilaisia
Sutjakkaan kilpaveneeseen tarvitaan toisenlaiset airot kuin raskaaseen kalastusveneeseen. Leveä vene kaipaa pidempiä airoja kuin kapea. Korkealaitainen vene vaatii toisenlaiset airot kuin matalalaitainen.
.
Käyttötarkoitus
Soutuvenettä käytetään erilaisiin tarkoituksiin. Mökkiveneellä tehdään lyhyitä retkiä, käydään katsomassa katiskoita. Kesämökillä veneen käyttäjiä on useita – ”vauvasta vaariin”. Retkisoutaja taasen valitsee juuri itselleen sopivat airot, keveydellä ja hyvällä soudettavuudella on enemmän painoa kuin monikäyttöisyydellä. Kilpasoutaja taas tarvitsee viimeisen päälle oman soututyylinsä mukaan mitoitetut airot.

.
Soutaja
Soutajan koko, voimat ja ulottuvuudet vaikuttavat luonnollisesti airojen valintaan. Myös soututottumukset vaikuttavat: saavatko airojen päät mennä ristiin vai pitääkö kädensijojen väliin jäädä reilu peukalon mentävä tila.


Airojen tilaaminen Airopajasta
Airojen ostaminen on helppoa. Soita tai lähetä sähköpostia. Yhdessä keskustellen löytyy näkemys siitä, millaisia airoja juuri sinun veneeseesi tarvitaan. Airojen toimitusaikataulu sovitaan tilauksen yhteydessä. Jos aikaa ja innostusta riittää, niin airojen hankintaa harkitessa kannattaa selvittää muutamia mittoja ja perusasioita:

-veneen merkki ja malli, jos kyseessä on sarjavalmisteinen vene. Airopajan tiedostoissa on useiden veneiden perusmitat jo olemassa, joten lisämittauksilta säästytään
-veneen leveys hankainten kohdalla. Mittaa pääasiallisen soutupaikan mukaan, keskipaikan ja keulapaikan välillä voi olla isokin ero.
-laitakorkeus, varsinkin, jos kyseessä on tavallista erikoisempi vene
-pääasiallinen käyttö: tulevatko airot mökkisouteluun, retki- vai kilpasoutuun jne.
-soutajan ulottuvuudet ja voimat. Onko soutaja
”S-, M- vai XL-kokoa”.

  Airomallit

 
lokki
perinne
sulka
erikoisairot
eskimomela.


Linkkejä: